A klasszikus desszert, a tejberizs, nálunk gyakori vendég az asztalon. Felturbózva tejszínnel és sok-sok vaníliával. A boltban kapható poharas tejberizs a nyomába se ér. Igaz kell állni a tűzhelynél és bőszen kavargatni, de ha egy liter tejből készítem, másnapra elteszem a maradékot a hűtőbe és jól jön másnap is. Sokféle feltéttel ehető, volt hogy almaszószt készítettem, aztán ugye van a lekváros verzió és a kakaóporos. Jómagam megeszem üresen is, de ha sok a gyümölcs akkor inkább azzal dobom fel.
A tejberizs főzéséhez pár tipp: csak natúr kezdjük főzni, a cukrokat a legvégén adjuk hozzá. A tejet mindig két részletben keverjük bele. Így tuti a siker. :)
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 600 g víz
- 2 dl tejszín
- 330 g rizs
- 150 g cukor
- 40 g vaníliás cukor
- 1 zacskó vaníliaízű pudingpor ( 40 g )
- vanília őrlemény
Eperszószhoz:
- eper
- 2-3 tk cukor
Elkészítés:
Minden hozzávalót kimérek. A vízben el kezdem főzni a rizst. Mikor elfőtte a levét felöntjük 4 dl tejjel és főzzük tovább. Állandóan kevergetjük persze. Mikor ezt is elfőtte, újabb 4 dl tejjel felöntjük. Közben a maradék 2 dl tejet, tejszínt, cukrokat, vaníliás pudingot, vaníliát összekeverjük. Mikor puha lesz a rizs, hozzáöntjük a tejszínes keveréket és kicsit felfőzzük.
Az eperszószhoz az epret egy kis lábosba szottyosra főzzük a cukorral és kihűtjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése