2022. november 6., vasárnap

Almás pite

 Ezt a receptet régen sokszor sütöttem, aztán valahogy eltűnt az évek során. Nemrég a nagy pakolásban újra előkerült és éreztem, ez most kell nagyon. Van itthon sok alma, úgyhogy kb. két kilót bele is tettem. Jaa, lehet ezért nem csináltam, amit nagyon utálok, almát pucolni és reszelni. De ezen is túllendültem.
Az összes közösségi oldalon dőlt az almás pite recept, fotóval. Mindenki a sajátjára esküszik, ez a tuti. És ez így is van rendjén. Nekem ez vált be és így halkan megjegyzem, ha valakinek nincs ilyen receptje, akkor most már van :D
 

Hozzávalók:
 
Tészta:
 
- 50 dkg liszt
 
- 20 dkg vaj (akár zsír) 

- 10 dkg cukor

- 1 db tojássárgája

- 1 dl tejföl

- 1 kk sütőpor

- csipet só

Töltelék:

- 2 kg alma
 
- 1 ek cukor
 
- 1 ek fahéj
 
- 1 kezeletlen citrom 

- 1 ek zsemlemorzsa

Tetejére:

- 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A puha vajat a cukorral és tojássárgájával keverjük habosra. Adjuk hozzá a lisztet a sütőporral, sóval, tejföllel. Dolgozzuk jól össze. A tésztát folpackba csomagoljuk és hűtőben 1-2 órát pihentetjük. Ezalatt az almákat megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük. Hagyjuk 10 percig állni. Ezután kinyomkodjuk a levét, és az almát egy lábasba tesszük és elkezdjük párolni 1 ek cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. Majd hozzákeverjük a fahéjat is. Hagyjuk hűlni.
A tésztát elfelezzük, kinyújtjuk a tepsi méretére, majd a kivajazott, enyhén kilisztezett tepsibe fektetjük. Rákenjük az almát, majd a másik kinyújtott tésztával befedjük. Villával megszurkáljuk, és tojásfehérjével lekenjük a tetejét.
180 fokra előmelegített sütőben kb 40-45 percig aranybarnára sütjük.
Tálaláskor porcukorral meghintjük.
 

   



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése