Az eredeti receptben szerepel még őrölt gyömbér, és őrölt szegfűszeg is, mivel sajnos hosszú kutatás után meg kellett állapítsam, hogy bizony ezek nincsenek itthon és ugyan én most el nem megyek a boltba, így maradt csak a fahéj. Így a következő bevásárlólistán már ezek biztos szerepelnek majd. Sima fahéjasan is nagyon finom volt, olyan, mint az igazi fahéjas csiga (a kelt tésztás) csak ez ilyen linzeres állagú. Dobozban tárolva napokig rá lehet járni, kávéhoz, teához, vagy csak úgy. Az eredeti recept egy kicsit kibabrált velem, éreztem, hogy valami nem lesz kerek, de aztán az évek és a rutin (hah), megoldottam, maradjunk ennyiben. Így a receptet az én változatomban írom meg.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 13 dkg kristálycukor
- 2 ek tej
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 mk sütőpor
- 1 ek őrölt fahéj
- csipet só
Opcionális:
- 1-1 tk gyömbérpor, őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A cukrot a lágy vajjal elektromos habverővel krémesre, habosra keverjük. Adjuk hozzá a tejet, egész tojást, csipet sót, citrom reszelt héját és a sütőporral elegyített lisztet. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd osszuk ketté és az egyik cipóhoz gyúrjuk a fahéjat (és ha kell a többi fűszert is). A két tésztacipót folpackba csomagoljuk és kb fél órára a fagyasztóba tesszük. Ha kellően szilárdnak érezzük, kinyújtjuk a tésztákat téglalap alakúra, kb 5 mm vastagságúra. A lapokat egymásra helyezzük, a világosra a sötétet és feltekerjük. Ezt is becsomagoljuk és kb fél órát pihentetjük a fagyasztóban. A cél nem megfagyasztani, csupán jól meghűteni. Ezután 5 mm vastag szeleteket vágunk. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése