2024. július 9., kedd

Mákos-sárgabarackos kocka

 Teljesen véletlen, hogy a következő receptem is mákos. Úgy tűnik mostanában nagyon megy a mákos vonal mindenhol, mondjuk én ezt annyira nem bánom. A klasszikus meggy-mák párosításon túl is van élet, először kicsit furcsán néztem én is, de amikor megkóstoltam - csak úgy a tepsi felett a konyhában - szenzációs. A sárgabarackba konkrétan bele tudnék fulladni, nagyon szeretem a zamatát, a kicsit savanykás mégis édes ízét. Hamarosan leérik, úgyhogy érdemes kihasználni a szezont. Ember nem eszi a mákot, Istenért se, na, szóval még jó hogy kicsi a tepsi, amiben sütöttem. De elfogyott, no stressz.

 Hozzávalók:

- 180 g liszt

- 150 g cukor

- 200 g tej

- 3 tojás

- 80 g olaj

- 120 g darált mák

- fél csomag sütőpor

- negyedelt sárgabarack ( nem tudom, csak úgy vágtam )

- szóráshoz szeletelt mandula

- egy csomag vaníliás cukor 

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, mákot, olajat majd apránként a tejet is. Egy kisebb kb 21 cm x 23 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk  és ebbe öntjük a tésztát. A tetejét kirakjuk a negyedelt sárgabarackkal, megszórjuk vaníliás cukorral és a szeletelt mandulával. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kb. 40 perc, de sütőfüggő. Szép aranybarna, beleszúrt tűre nem ragad tészta, akkor jó.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése