2024. augusztus 30., péntek

Cukkinis-diós kocka

 Ezen a nyáron több cukkinit rántottam, mint valaha egész életemben. Nagyon felkapott lett a cukkini nálunk, ezért természetesen süteményt is muszáj voltam csinálni belőle. Egyébként a blogon elsők között egy cukkinis-diós kuglóf (recept itt) volt, ami elég népszerű, ezért gondoltam ezzel sem lövök mellé. A receptet úgy fordítottam le magyarra, így csak bíztam benne mindent jól értelmezek, de nyugi, megsütöttem és remek lett. Aki idegenkedik a cukkinitől, ne tegye, abszolút nincs zöldség íze a sütinek.

 

Hozzávalók: (24 x 20 cm-es tepsi)

 -  140 g liszt

- 140 g cukor (lehet barnacukor is)

- 200 g hámozott, lereszelt cukkini

- 2 db tojás

- 50 g olaj

- 60 g darált dió

- 1 tk szódabikarbóna

- fél tk őrölt fahéj
 
- csipet só
 

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük. (durvább reszelőn). A két tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgákat kissé kihabosítjuk a cukorral, kicsit szemcsés lesz, de az nem baj. Hozzáadjuk az olajat, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet, diót, fahéjat, a cukkinit kinyomkodjuk és azt is hozzáadjuk. Jól elkeverjük (spatulával). A kemény fehérjehabot óvatosan hozzáforgatjuk. Kivajazott tepsibe öntjük és 170 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése