2025. március 14., péntek

Tejbegríz torta (grízkoch)

Egy esős márciusi napon, azt hiszem nincs is jobb egy szelet krémes tejbegríz tortánál. Nálunk nem meglepő, nagyon sokszor fő a tejbegríz a lábasban, hogy aztán még melegen megszórjuk kakaóporral, ami szépen lassan ráolvad és komótosan a széléről kezdve kikanalazza az ember fia. Van, amikor az ilyen egyszerű dolgok a legnagyszerűbbek az életben. És ez a lényeg!
Aki a tejbegrízt szereti, ezt a tortát imádni fogja. Könnyű, melegen lágy, krémes, hidegen picit keményebb, rugalmasabb. Bármivel tálalható. Klasszikusan kakaóporral, de lekvárral, főzött gyümölcsszósszal, akár vaníliasodóval is. A variáció végtelen. A hűtés miatt kicsit hosszabb az elkészítési idő, de megéri várni rá.

 
  Hozzávalók: 20 cm-es tortaformához
 
- 13 dkg búzadara
 
- 1 l tej
 
- 13 dkg cukor
 
- 2 tasak vaníliás cukor 

- 2 dkg vaj

- 3 db L-es tojás

- 1 tk reszelt citromhéj

- csipet só

Elkészítés:

A tejbe belekeverjük a búzadarát, majd a cukrokkal, vajjal, citromhéjjal, sóval addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Ezután a grízt kihűtjük. Ha kihűlt, a tojásokat hozzákeverjük és egy 20 cm-es enyhén kivajazott tortaformába öntjük.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.
Melegen még elég lágy, nehezebben szeletelhető.
Kakaóporral, lekvárral stb. tálalható.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése