Egy esős márciusi napon, azt hiszem nincs is jobb egy szelet krémes tejbegríz tortánál. Nálunk nem meglepő, nagyon sokszor fő a tejbegríz a lábasban, hogy aztán még melegen megszórjuk kakaóporral, ami szépen lassan ráolvad és komótosan a széléről kezdve kikanalazza az ember fia. Van, amikor az ilyen egyszerű dolgok a legnagyszerűbbek az életben. És ez a lényeg!
Aki a tejbegrízt szereti, ezt a tortát imádni fogja. Könnyű, melegen lágy, krémes, hidegen picit keményebb, rugalmasabb. Bármivel tálalható. Klasszikusan kakaóporral, de lekvárral, főzött gyümölcsszósszal, akár vaníliasodóval is. A variáció végtelen. A hűtés miatt kicsit hosszabb az elkészítési idő, de megéri várni rá.
Hozzávalók: 20 cm-es tortaformához
- 13 dkg búzadara
- 1 l tej
- 13 dkg cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 dkg vaj
- 3 db L-es tojás
- 1 tk reszelt citromhéj
- csipet só
Elkészítés:
A tejbe belekeverjük a búzadarát, majd a cukrokkal, vajjal, citromhéjjal, sóval addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Ezután a grízt kihűtjük. Ha kihűlt, a tojásokat hozzákeverjük és egy 20 cm-es enyhén kivajazott tortaformába öntjük.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.
Melegen még elég lágy, nehezebben szeletelhető.
Kakaóporral, lekvárral stb. tálalható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése